PERJANJIAN PESANAN ATAS TALIAN

Bagi meneruskan proses pembelian ini, anda perlulah membaca serta menerima terma dan syarat-syarat di bawah dengan memilih SAYA BERSETUJU dan klik TERUSKAN: –

1.Anda hendaklah memastikan & mengesahkan produk beserta kuantiti yang dipesan, alamat anda, nombor telefon, EMAIL anda, dan alamat penghantaran (sekiranya berbeza dari alamat sendiri)adalah betul & tepat mengikut pengesahan pesanan.

2.Setelah anda mengesahkan pesanan, anda bersetuju untuk membayar caj pengendalian (pengeposan, caj pemprosesan, dan lain-lain jika ada) seperti yang tertera di dalam invois syarikat. Kami akan EMAIL kepada anda detail pembelian serta nombor akaun. Di minta anda untuk membuat pembayaran melalui ONLINE BANKING/CASH DEPOSIT atau sebagainya secara manual, dalam masa 2jam dari waktu pesanan ini di buat. Nyatakan sekali nombor Order ID yang telah di hantar ke email anda sebagai “payment referance” / “payment details” (jika anda membayar secara online) . Pesanan anda ini hanya akan di proses setelah pembayaran di jelaskan dalam masa 2jam dari waktu pesanan ini di buat. EMAIL kan resit anda ke byazshera@gmail.com bersama NO ORDER ID anda.

3.Selepas anda mengesahkan pesanan, anda perlu bersetuju bahawa pesanan atas talian anda adalah MUKTAMAD dan TIDAK boleh diubah, dipadam atau ditukar dengan produk lain.

4.Anda telah bersetuju dengan jadual penghantaran berikut:

Jika pesanan telah disahkan, ia akan dihantar kepada anda mengikut tempoh seperti berikut :

-Daerah setempat dan kawasan bandar; jangkaan limit 4-5 hari bekerja dari tarikh pesanan.

-Daerah luar kawasan & Sabah/Sarawak/Labuan; jangkaan limit 7-10 hari bekerja dari tarikh pesanan.

5.Apabila anda menerima pesanan dari perkhidmatan kurier pastikan anda memeriksa dengan memastikan produk dan kuantiti yang diterima adalah betul seperti yang dipesan. Anda boleh menghubungi Khidmat Pelanggan 0187825989 dalam tempoh 3 hari dari tarikh resit sekiranya terdapat sebarang percanggahan. Segala percanggahan yang dilaporkan selepas tempoh yang diberikan TIDAK akan dilayan.

6.Pesanan yang dibuat menerusi atas talian samada menggunakan perkhidmatan kurier tidak boleh dipulangkan dan ditukar melainkan produk yang diterima oleh anda tidak menepati pesanan yang dipinta, mempunyai masalah kualiti atau dalam keadaan yang tidak boleh dimakan/digunapakai

POLISI PEMULANGAN PRODUK-PRODUK ROSAK:

Produk HANYA dibenar untuk dipulangkan sekiranya memenuhi syarat-syarat berikut: –

1.Isu kualiti yang disebabkan oleh kecacatan pengilangan berdasarkan spesifikasi tertentu yang ditetapkan oleh pihak syarikat.

2.Produk yang rosak (seperti kemek, bocor, pecah dan sebagainya) semasa proses penghantaran, di mana ianya perlu dilaporkan kepada Khidmat Pelanggan syarikat dalam tempoh 7 hari dari tarikh resit, KECUALI:

1.Kecacatan produk yang disebabkan oleh kecuaian, pengendalian yang tidak betul atau penyimpanan yang tidak baik oleh pengedar/pelanggan.

2.Produk yang telah tamat tempoh.

3.Produk yang dikembalikan mestilah dalam bungkusan asal dengan kandungannya tidak kurang daripada 80% daripada bungkusan asal.

4.Pemulangan wang tunai sama sekali TIDAK dibenarkan.

Segala pertanyaan boleh terus whatsapp 0187825989